Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τα ξενικα ειδη κοστιζουν στους Ευρωπαιους 12 δισ. ευρω ετησιως

Τα ζώα και τα φυτά που μεταφέρονται στην Ευρώπη από άλλα μέρη του κόσμου συνιστούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για την υγεία και το περιβάλλον απ’ ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα, ενώ προκαλούν τεράστια οικονομική ζημιά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, στην Ευρώπη κατάφεραν να επικρατήσουν πάνω από 10.000 ξενικά είδη, από ασιατικά κουνούπια τίγρεις μέχρι αγριόχορτα της βορείου Αμερικής, με τα 1.500 εξ αυτών να χαρακτηρίζονται επικίνδυνα.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, τα είδη που εισήχθησαν στην Ευρώπη και κατάφεραν να ευδοκιμήσουν, μεταξύ των οποίων παπαγάλοι από την Αφρική και υάκινθος νερού από τον Αμαζόνιο, υπολογίζεται ότι κοστίζουν στους Ευρωπαίους 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Piero Genovesi, στην πραγματικότητα το κόστος των ξενικών ειδών πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού στη μελέτη δεν ελήφθησαν υπόψη όλα τα ξενικά είδη, όπως για παράδειγμα τα τροπικά φύκια – δολοφόνοι που έφτασαν στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον Δρ. Genovesi το πρόβλημα, που δεν περιορίζεται στην Ευρώπη αλλά είναι παγκόσμιο, έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία 100 χρόνια.
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος τόνισε ότι τα ξενικά είδη θέτουν πολύ μεγαλύτερη απειλή για τη βιοποικιλότητα, την υγεία και την οικονομία απ’ ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.
Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση για τη λήψη μέτρων με στόχο την αποτροπή της διείσδυσης ξενικών ειδών αλλά και τον διαχωρισμό των «καλών» από τα κακά.
Κάποια ξενικά είδη, όπως οι πατάτες της Νοτίου Αμερικής, έχουν μεγάλα οφέλη και αποφέρουν μεγάλα κέρδη.
Σε γενικές γραμμές ωστόσο οι ξένοι εισβολείς επικρατούν της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, καταστρέφοντας το περιβάλλον και προκαλώντας προβλήματα υγείας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ασιατικό κουνούπι τίγρης μετέφερε τον δάγκειο πυρετό στην Ιταλία το 2007, ενώ ευθύνεται για το ξέσπασμα μιας άλλης επιδημίας την ίδια χρονιά.
Η μελέτη διεξήχθη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος από το Ιταλικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Προστασίας και Έρευνας.

ΠΗΓΗ:www.econews.gr
Read more »

Εφιαλτικη “ανανεωσιμη” ενεργεια: φαλαινοθηρικα πλοια “καινε” φαλαινελαιο

Μια κυνική πρόταση που αναδεικνύει τη σκοτεινή πλευρά της έννοιας “ανανεώσιμη” ενέργεια και παραπέμπει στην κοσμοεικόνα του 19ου αιώνα πάνω στο περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή κατέθεσε ένα Ισλανδός φαλαινοθήρας.
Ο Κρίστιαν Λόφτσον τροφοδοτεί τον στόλο των φαλαινοθηρικών του πλοίων με “βιοκαύσιμο” το οποίο κατά 80% αποτελείται από πετρέλαιο και κατά 20% από φαλαινέλαιο, το εκχύλισμα από το λίπος της φάλαινας.
Ο Ισλανδός υποστηρίζει ότι το λάδι αποσπάται με οικολογικό τρόπο καθώς το λίπος της φάλαινας θερμαίνεται από τις ηφαιστειακές διεξόδους που βρίσκονται στη χώρα του.
Η ιστορία μοιάζει εξωφρενική και όμως δεν είναι σε ένα κόσμο όπου οι Ιαπωνέζοι φαλαινοθήρες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε επιστημονική αποστολή και οι Αμερικάνοι, παρότι έχουν υιοθετήσει στάση κατά της φαλαινοθηρίας, συνεργάζονται με Εσκιμώους φαλαινοθήρες που θανατώνουν κήτη που μπορούν να φτάσουν τα 200 χρόνια ζωής.
Η θλιβερή τεχνική του Λόφτσον παραπέμπει στο σημαντικότερο λογοτεχνικό έργο που έχει γραφτεί ποτέ για την φαλαινοθηρία, το “Μόμπυ Ντικ” του Αμερικανού Χέρμαν Μέλβιλ, όπου οι φαλαινοθήρες αποσπούν το λίπος της φάλαινας στο κατάστρωμα του Πίκουοντ και το χρησιμοποιούν ως προσάναμμα.
Στο ζήτημα παρενέβη η ΜΚΟ Whale and Dolphin Conservation αποκαλώντας “παράλογη, διεστραμμένη και ανήθικη την τεχνική αυτή σε έναν κλάδο που καταρρέει αφού αφάνισε τις φάλαινες και που τώρα εκμεταλλεύεται τα νεκρά κήτη για να διατηρήσει το στόλο του όρθιο”.

ΠΗΓΗ:www.econews.gr
Read more »

Αρκουδα σε εκτροφεί\θο θηραματων στα Γρεβενα!

Σχεδόν εδώ και ένα μήνα μία αρκούδα είχε βρει καταφύγιο στο εκτροφείο θηραμάτων του Δασαρχείου Γρεβενών, μια περιφραγμένη και δασωμένη έκταση 70 στρεμμάτων κοντά στη πόλη των Γρεβενών.
Η αρκούδα, αφού πέρασε την περίφραξη του εκτροφείου, εγκαταστάθηκε στο εσωτερικό του, προξενώντας μικρές ζημιές σε μελίσσια και τρώγοντας κυρίως τις τροφές που προορίζονταν για τα ζαρκάδια. Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ειδοποιήθηκε από το Δασαρχείο Γρεβενών που ζήτησε τη συνδρομή της οργάνωσης για να γίνει προσπάθεια απομάκρυνσης της αρκούδας από την περιφραγμένη περιοχή.
Οι αυτοψίες αλλά και οι θερμικές κάμερες που τοποθέτησε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ επιβεβαίωσαν την παρουσία της αρκούδας εντός του εκτροφείου. Αξιολογώντας την κατάσταση και σε συνεννόηση και σε συνεργασία με το Δασαρχείο Γρεβενών στήθηκε από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ επιχείρηση σύλληψης και απομάκρυνσης του ζώου από το συγκεκριμένο χώρο, όπου υπήρχε κίνδυνος να κάνει περισσότερες ζημιές.
Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε επιχείρηση σύλληψης και απομάκρυνσης της αρκούδας. Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ τοποθέτησε ειδικές παγίδες με σκοπό το ζώο να πιαστεί, να αναισθητοποιηθεί και να μεταφερθεί εκτός του εκτροφείου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η αρκούδα πιάστηκε σε μία από τις παγίδες και αφού διαπιστώθηκε πως δεν είχε μικρά τα οποία θα καθιστούσαν δυσκολότερη τη μετακίνηση της, της τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολάρο, ώστε να μπορεί η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ να παρακολουθεί της μετακινήσεις της και στο μέλλον.
Η θηλυκή αρκούδα ηλικίας περίπου 8 ετών μετακινήθηκε από την ΟΑΕ και επανεντάχθηκε σε δασώδη περιοχή, νότια της περιφέρειας Γρεβενών. Προκειμένου μάλιστα να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επιστροφής του ζώου στην περιοχή του εκτροφείου, έγινε και χρήση αποτρεπτικών μέσων από την Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ κατά τη φάση επανένταξης του ζώου στο φυσικό του χώρο και περιβάλλον, ώστε η συμπεριφορά της αρκούδας να γίνει ακόμη πιο επιφυλακτική σε σχέση με την ανθρώπινη παρουσία.
Οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από την Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε αυτή την περίπτωση αλλά και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, συμπεριλαμβάνονται στο Ενιαίο Πρωτόκολλο αντιμετώπισης περιπτώσεων αλληλεπιδράσεων ανθρώπου και αρκούδας, το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό τελική διαμόρφωση και έγκριση από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ.
Σκοπός της υιοθέτησης ενός ενιαίου πρωτοκόλλου είναι η δημιουργία μικτών κλιμακίων αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να είναι και επιχειρησιακά αλλά και θεσμικά σε θέση να επεμβαίνουν κάθε φορά που υπάρχει αντίστοιχη αναγκαιότητα.

ΠΗΓΗ:http://www.econews.gr
Read more »

Φωτοβολταϊκά: αύξηση παγκόσμιας ζήτησης κάτω από 10% για πρώτη φορά στη δεκαετία

Η παγκόσμια ζήτηση για φωτοβολταϊκά αυξήθηκε κατά 5% το 2012 σύμφωνα με το NPD Solarbuzz το οποίο εκτιμά “ταχεία παγκοσμιοποίηση” της αγοράς το 2013.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση Marketbuzz, η παγκόσμια ζήτηση για φωτοβολταϊκά αυξήθηκε από 27,7 Γιγαβάτ το 2011 σε 29 Γιγαβάτ το 2012, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται για πρώτη φορά κάτω από 10% την τελευταία δεκαετία.
Η Ευρώπη παρέμεινα, με νύχια και με δόντια έστω, μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως απορροφώντας το 60% της παγκόσμιας ζήτησης με 16,48 Γιγαβάτ, ποσοστό σαφώς περιορισμένο σε σύγκριση με το 68% του 2011 και το 82% του 2010.
Η Ασία κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση με 8,69 Γιγαβάτ, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική με 3,49 Γιγαβάτ και τη ζώνη Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής με 190 Μεγαβάτ.
Για να ισορροπήσει η ζήτηση με την προσφορά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, η τελική ζήτηση πρέπει να διαμορφωθεί στα 45 Γιγαβάτ, 50% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2012.
Η αγορά αναμένεται να παγκοσμιοποιηθεί το 2013 με την ανάπτυξη να έρχεται από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τις αναδυόμενες ασιατικές αγορές.
Μεγαλύτερες προκλήσεις παραμένουν οι αβεβαιότητες για τα δίκτυα, τη χρηματοδότηση, ο ανταγωνισμός από άλλες

ΠΗΓΗ:http://www.econews.gr
Read more »