Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η πιο οικονομικη και αξιοπιστη λυση για τη Διαχειριση Απορριμματων στην Αττικη


Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση

Η πιο οικονομική και αξιόπιστη λύση 
για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική
Η Πράσινη Πρόταση, μια αξιόπιστη και οικονομική διέξοδο στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική παρουσιάζεται σήμερα από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και τη Greenpeace. Η κοινή πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ) και έρχεται ως συνέχεια της στρατηγικής και των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο παρελθόν για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα συγκριτικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του προτεινόμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι σημαντικά, ιδίως σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής στενότητας, τόσο για το δημόσιο και τους ΟΤΑ, όσο για τους πολίτες, που – τελικά – θα κληθούν να πληρώσουν τις όποιες κεντρικές επιλογές.
Οι δύο οργανώσεις καταθέτουν ένα λεπτομερή Περιφερειακό Σχεδιασμό, που βασίζεται στο τρίπτυχο Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση, απαντά σε όλα τα βασικά ερωτήματα  που θα έπρεπε να απαντά ένας ΠΕΣΔΑ, δεν οδηγεί σε επικίνδυνες ή ακριβές λύσεις (όπως η καύση/ενεργειακή αξιοποίηση) και έχει το χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας. Η Πράσινη Πρόταση, σε σχέση με τον υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ, έχει τα παρακάτω συντριπτικά πλεονεκτήματα:
  • Είναι κατά περίπου 100 €/t οικονομικότερη στο συνολικό κόστος διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξοικονομηθούν αθροιστικά από τους δήμους της Αττικής περισσότερα από 7 δις € την περίοδο 2015-2040 ή 271 εκατομμύρια € ετησίως!!!
  • Δημιουργούνται, από σήμερα και στο μέλλον, 6.644 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, που είναι κατά 4.556 θέσεις εργασίας περισσότερες από τον σημερινό ΠΕΣΔΑ.
  • Έχει πολύ λιγότερα χρηματοοικονομικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, η Πράσινη Πρόταση απαιτεί 301 εκατ. €, συνολικές επενδύσεις, των εκ των οποίων υπάρχει σχετική δυσκολία άμεσης χρηματοδότησης μόνο για τα 75 εκατ. €. Αντίστοιχα ο σημερινός ΠΕΣΔΑ απαιτεί 540 εκατ. € συνολικών επενδύσεων, εκ των οποίων για τα 410 εκατ. € υπάρχει η αντίστοιχη δυσκολία. Η Πράσινη Πρόταση προσφέρει συγκριτικά σαφώς περισσότερες εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης και ταυτόχρονα μειώνει ακόμη περισσότερο τα χρηματοοικονομικά προβλήματα, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας υλοποίησης των πολλών και μικρότερων έργων και δράσεων.
  • Επιτυγχάνει πολλαπλασιασμό των υλικών που εκτρέπονται πριν την τελική διαχείριση (δηλαδή δεν καταλήγουν στα σκουπίδια).
  • Επιτυγχάνει πολύ μεγαλύτερη μείωση των υπολειμμάτων, που καταλήγουν για ταφή.
  • Επιτυγχάνει (μετά την πλήρη εφαρμογή του) όλους τους στόχους των Οδηγιών 31/1999 και 98/2008. Αντίθετα, ο σημερινός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) δεν επιτυγχάνει τους στόχους της Οδηγίας 98/2008 το οριακό έτος 2020, αλλά ούτε και το 2040!!! Αυτή η διαπίστωση αναδεικνύει την αστοχία του σημερινού ΠΕΣΔΑ Αττικής, ο οποίος στηρίζεται στη διαχείριση σύμμικτων απορριμμάτων. Από μόνο του, το στοιχείο αυτό θα αρκούσε για τον επανασχεδιασμό του.
  • Υπάρχει χρόνος εφαρμογής της Πράσινης Πρότασης, αφού εκτιμήθηκε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κορεστεί το 2021.
  • Παρατείνεται ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ της Αττικής κατά 36 ή 30 χρόνια περισσότερο από τον σημερινό ΠΕΣΔΑ (ανάλογα το εάν θα γίνει η μονάδα βιοξήρανσης του σημερινού ΠΕΣΔΑ, εντός ή εκτός του ζωτικού χώρου του ΧΥΤΑ).
  • Έχει κατά τεκμήριο πολύ μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή.
Με βάση τα νέα δεδομένα απαιτείται άμεση αναθεώρηση του υπάρχοντος ΠΕΣΔΑ, που μπορεί να γίνει με βάση την Πράσινη Πρόταση. Εν όψει της επικείμενης προκήρυξης των έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, οι οργανώσεις προτείνουν να προχωρήσουν τα έργα που – ούτως ή άλλως - περιλαμβάνονται και στην Πράσινη Πρόταση, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος. 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον Περιφερειάρχη Αττικής, αντί να σπεύσει να επισφραγίσει ειλημμένες αποφάσεις για ακριβές και επικίνδυνες επιλογές, να στρέψει το βλέμμα του προς τις σύγχρονες λύσεις, που εμπεριέχει η Πράσινη Πρόταση, για το συμφέρον της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για περισσότερες πληροφορίες: 

Φίλιππος Κυρκίτσος  (ΟΕΑ) 210-8224281, 6936-140795, 
Νίκος Χαραλαμπίδης (Greenpeace) 210-3806374, 6979-395108
                                       Πηγή : http://www.ecorec.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το υλικό διαβάζεται και απο ανήλικους. Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε και να μήν σχολιάζεται με ανάρμοστες εκφράσεις.! Ευχαριστώ.